Filtpuder, Glidesøm & Dupsko

Beskyt dit gulv mod skrammer og ridser med filtpuder, glidesøm eller dupsko

For at beskytte dit gulv bedst muligt mod ridser eller grimme sorte streger fra stolebenene er det super praktisk at udstyre sine møbler og stoleben med enten filtpuder, glidesøm eller dupsko. Alle tre typer har samme formål: at beskytte dine gulve. Filtpuder er oftest selvklæbende, mens glidesøm hamres fast med det indbyggede søm. Dupsko er en mellemting mellem de to andre, og sættes altså rundt om bordbenet eller stolebenet som en slags sko. Uanset om du vælger filtpuder, glidesko eller glidesøm er det vigtigt at vælge den rigtige størrelse og form, så du får beskyttelse der passer præcis til dine stoleben eller møbler. Du kan også overveje farve og materiale - det kan f.eks være gennemsigtige, grå eller sorte filtpuder, glidesøm eller glidesko. Af materialer er de mest populære filt, gummi og plast. 

Hvad er filtpuder og glidesøm - og hvad kan de bruges til?

Filtpuder og glidesøm er en enkel, men effektiv måde at beskytte dine gulve og møbler mod ridser og skrammer. De små puder er fremstillet i et blødt filt materiale, som nemt kan sættes på forskellige møbler og stoleben, oftest er de nemlig selvklæbende. Både filtpuder og glidesøm sørger for at dine stole ikke slider på gulvet og efterlader mærker. Samtidig gør det også at stolene bedre glider på gulvet og derved er nemmere at trække ind og ud fra bordet.

Hvad er forskellen på glidesøm og filtpuder?

Vi får lyst til at sige, at kært barn har mange navne. De fleste forbinder glidesøm og filtpuder for det samme, men overordnet handler det primært om måden de monteres på møblerne. Glidesøm er nemlig med et søm eller skrue i den ene ende, som dermed sættes dybere fast ind i stolen, mens filtpuder eller dupper ofte er selvklæbende. Det betyder dog ikke, at du ikke kan få glidesøm i filt eller filtdupper med søm, derfor bliver de to varianter også ofte blandet sammen. Én ting er dog sikkert, hvis du ikke ønsker at montere beskyttelsen med søm, er det ikke glidesøm, du skal gå efter, men derimod filtpuder, gummipuder eller lignende. Filtpuder med søm er dog oftes også den løsning mange vælger. Det skyldes at man får den glatte filtpude kombineret med en mere holdbar løsning, sådan så puden bliver præcis hvor den skal.

Glidesøm er oftest også i plast eller gummi. Det er derfor robuste materialer, som er særdeles slidstærke. Det er praktisk, fordi de netop sidder "permanent" fast i dit stoleben og derfor ikke er meningen, at de skal udskiftes jævnligt. Glidesøm til stoleben er derfor især populære, fordi stolene bliver rykket frem og tilbage hver eneste dag og derfor kommer et glidesøm virkelig til sin ret her. 

Filtpuder til møbler
Der er mange muligheder for hvad filtdupper kan bruges til. Filtpuder kommer i en lang række forskellige størrelser og tykkelser at vælge imellem og kan derfor anvendes på en bred vifte af møbler og gulvtyper. Mange bruger dem under stolebenene, men de kan også sættes på f.eks bordben, skabe, reoler og andre lignende møbler som du gerne vil beskytte dit gulv mod. Sætter du det på mindre møbler som reoler eller lignende, bliver det også nemmere, hvis du en dag gerne vil rykke rundt i hjemmet. Med filtpuder under kan du nemlig skubbe møblet hen af gulvet i stedet for at være nødt til at løfte det. Har du nogen møbler der af og til “bevæger” sig lidt, når du går rundt på gulvet og der skabes vibrationer i gulvet kan filtpuder til møbler også afhjælpe det kan høres. Filtpuderne under møblerne er altså i særdeleshed egnet til dig, der har trægulve eller laminatgulve, som er særligt udsatte for ridser og skrammer. 

Forskellige typer af beskyttelse

Der findes flere forskellige typer af løsninger, når det handler om beskytte dine gulve mod ridser og skrammer fra stole og andre møbler. Det første du skal overveje er, om filt eller gummi passer bedst til dine behov. Begge materialer har forskellige fordele (og ulemper), så det handler mest om, hvad dine behov og ønsker er. Det smarte ved filtpuder er at stolene ikke larmer når du trækker dem hen over gulvet og de glider let uden problemer. Vælger du glidesøm med gummi materiale vil der være større modstand hvis stolen trækkes hen over gulvet, til gengæld har gummi også en længere holdbarhed end filt og du behøver derfor ikke udskifte dem lige så ofte, som du måske bliver nødt til med filtdupperne. Uanset hvilken type du vælger har de alle dét tilfælles, at de vil beskytte dit gulv mod den skade stolebenene i sin egen form kan lave.

Derudover kan du også overveje farven på dine filtpuder. Mange vælger at gå med de klassiske grå eller sorte filtpuder. Vælger du grå eller sort får du en klassisk farve, som vil blende ind i de fleste møbler, især hvis dine stole har sorte eller træben. Vælger du glidesøm kan du også f.eks gå efter en gennemsigtig model, der passer ind til alle møbler uanset farven på dem. Glidesøm i sort er oftes også et populært valg i og med, at man aldrig rigtig går i galt i byen med sort.

Selvklæbende eller med søm
De fleste filtpuder er selvklæbende - det gør, at monteringen ikke bliver meget nemmere. Du fjerner bare det stykke plastiklag der sidder ovenpå klistret og så kan du sætte den direkte på dit stoleben eller møbel. Det selvklæbende materiale holder naturligvis ikke for evigt og derfor vil de på sigt udskiftes hvis de begynder at falde af. Har du oplevet problemer med filtpuder, der falder af, er den rette løsning til dig i stedet en løsning med søm. Glidesøm er, som det ligger i navnet, en variant med søm. Glidesøm hamres fast i stolebenet og sidder derfor væsentlig bedre fast end de klassiske selvklæbende modeller. Til gengæld er det også en lidt mere permanent løsning i og det kræver lidt mere at hive glide sømmene ud fra stolen igen. Glidesøm kan også med fordel bruges udendørs, hvor filt og lignende materialer ikke er ligeså egnet som gummi eller plast. Både glidesøm og filtdupper kommer i flere forskellige størrelser, så du kan finde den størrelse, der passer til lige præcis dit stoleben.

Hvilken størrelse skal jeg vælge?
Uanset om du er på jagt efter filtpuder, glidesøm eller dupsko er det vigtigt, at du får målt diameteren på dit stoleben eller den overflade det er meningen beskyttelsen skal sidde på. Når du har diameteren er det nemlig nemt at finde de glidesøm eller dupsko der passer lige præcis til størrelsen på dine stoleben eller lignende. Glidesøm 20 mm er en populær størrelse, men har dit stoleben en anden diameter som f.eks 14, 24 eller 28mm findes der selvfølgelig også glidesøm og filtpuder til netop den størrelse.

Der er flere fordele
Den største fordel ved filtpuder er naturligvis at de beskytter dit gulv. Uden beskyttelse under stolene kan de hurtigt efterlade sorte streger på et trægulv. Med filtpuder under behøver du heller ikke være nervøs for børn og ældre mennesker, der ikke kan løfte stolene og derfor automatisk vil trække stolen ud - med filtdupper til stolene glider de nemlig nemt hen af gulvet helt uden besvær. En anden stor fordel ved dette er også, at det mindsker støjgenerne, fordi de sikrer denne glidende bevægelse hen af gulvet uden modstand.

Dupsko til møbler - hvad er det?

Dupsko er en slags “sko” du kan iføre dine stoleben. De har samme formål som de andre, nemlig at beskytte dit gulv mod ridser og andre skrammer de ellers hurtigt kan efterlade. Mangler vælge de populære dupsko fordi de netop er en mellemting mellem glidesøm og filtpuder. Dupskoene sidder nemlig fast og er holdbare, men alligevel nemme at tage af hvis det skulle blive nødvendigt. Udover at dupskoene kan bruges til stole, kan de selvfølgelig også bruges til bordben.

En af de store fordele ved glidesko er også at de er gode til stoleben der er hule indeni. Er der hul hele vejen igennem dit stoleben, kan du nemlig hverken sætte et glidesøm eller filtpude på, og det er altså her en dupsko er særlig gavnlig. Har du et bord eller stole med rørben, er det altså den perfekte løsning at gå med glidesko.

Hvilken type dupsko skal jeg vælge?
Dupsko kommer i mange forskellige farver, former og materialer, så der er rig mulighed for at finde en type, der passer både til dine møbler, behov og din indretning.Når du skal vælge farven kan du f.eks vælge et gå efter en farve der matcher stolebenet, det kan være du har sort stålben og derfår går efter sorte dupsko. Har du f.eks træben kan en gennemsigtig dupsko eller en brunlig være en god løsning. Generelt er den gennemsigtige model smart, hvis du ønsker en så anonym glideko som muligt. Andre syntes ikke det gør noget at dupskoen kan ses og vælger derfor blot den farve de synes bedst om. Du kan også vælge farve ud fra farven på dit gulv. Det gode ved dupsko er at de passer til alle stole og møbelben uanset om det er stålben, plastben eller ben i træ.

Forskellige materialer
Dupsko fås i mange forskellige materialer. Nogle af de mest almindelige materialer er gummi, plast, filt og stof/strik. De fleste vælger ud fra hvilket udseende de godt kunne tænke sig, mens andre tænker mere praktisk. Uanset hvilket materiale du vælger, vil du dog få en dupsko der beskytter efter hensigten. Det kan dog være en god idé at overveje om det er et møbel der ofte bliver flyttet på eller om det stå mere fast. Er det f.eks bordet og bordbenene som oftes stå fast, kan du vælge et holdbart materiale som plast eller gummi. Er det derimod dupsko til stoleben, som gerne må glide hen over gulvet uden problemer, kan det være mere hensigtsmæssigt at gå efter materialer som filt og stof, der glider nemmere. Filtsko er et populært valg blandt mange, fordi de både beskytter gulvet godt, er holdbare og gør det nemt at trække stolene ud og ind. 

Vælg den rigtige størrelse
Uanset hvilket materiale du vælger til dine dupsko, er det vigtigt at vælge den rigtige størrelse og form, så de passer til dine møbelben og giver den bedste beskyttelse mod skader på dit gulv. For at få den rigtige størrelse skal du måle diameteren på dine stoleben, møbelben eller hvor dupskoene skal sidde. Når du har målene kan du sammenligne de mål der står på produktet. Dupsko fås i mange forskellige størrelser, f.eks 10mm, 16mm og 20mm. Når du vælger størrelse er det vigtigt at de hverken er for store eller for små. Vælger du en for lille størrelse bliver det umuligt at få dem rundt om stolebenet, mens en alt for stor størrelse for stolene til at svømme - det er dog alt andet lige bedre at vælge en lidt større størrelse end en for lille, hvis du svinger mellem to størrelser.