Tilbehør til Røgning

Vis filtre
Filtre
Passer til
  1. checkmark
    Passer ikke til noget (husk at blokere) (2)
  2. checkmark
    Weber Q3000 Serien (1)
  3. checkmark
    Weber Q3200 (1)
Farve
  1. checkmark
    Sort (2)
Vis flere Vis færre
Sortering
Sortering
Sortér efter
Relevans
Navn
Pris
Rækkefølge

Tilbehør til Røgning på grill

Røgning på grill, eller måske rygning i daglig tale, er en ældgammel tradition, som flere og flere også er begyndt at arbejde med hjemme i de private hjem. Røgning er saltning og tørring af råvarer og det er noget der er brugt i tusindvis af år. Dengang gjorde man det for at konservere fødevarer, så de kan holde sig meget længere. I dag bruges røgning også til at tilføje smag til mad på grillen på en hurtig og nem måde. Røgning er altså en meget gammel metode, som primært blev brugt til at få kød og fisk til at holde sig længere. Faktisk var det meste kød mere eller mindre røget helt indtil den tid, hvor komfuret blev indført. Man har fundet røgeovne helt tilbage fra oldtiden - så det tør altså siges, at røgning er en oldgammel tradition, som stadig bruges den dag i dag, bare på lidt andre vilkår. 

Hedder det røgning eller rygning?
Blandt entusiasterne og ordkløvere er der en lille debat omkring om det kaldes røgning eller rygning. Oprindeligt hed det røgning, men i takt med at det danske sprog har udviklet sig er det blevet lige så korrekt, at sige rygning. Mange fastholder dog røgning, fordi rygning måske mest af alt minder om, at ryge en cigaret. 

Er røgning sundhedsfarligt?
Når maden bliver røget foregår det enten ved lav eller høj temperatur med røg, som kommer fra ulmende gløder i brænde, halm eller træsmuld. Den røg der bliver udviklet giver smag og det er også røgen der giver den konserverende effekt på fødevarerne. Røgen kan dog også have sundhedsfarlige effekter, hvis man ikke er opmærksom. Røgede fødevarer indeholder nemlig små mængder af kræftfremkaldende stoffer - de moderne ovne der bruges i dag, kan røgdannelsen styres og røgen filtreres, hvorfor også mængden af de sundhedsskadelige stoffer er langt mindre. I EU er der grænseværdier for de røgede produkter og derfor skal man ikke være bekymret for røgindholdet i de produkter du køber i butikkerne - men når du selv går igang, er der et par ting du skal være opmærksom på, så du ikke får alt for meget røg på dit kød.

Røg består af sod, vanddamp og gasser, som i høje temperaturer udvikler velduftende gasser - gasser der dufter af kryddernelliker og vanilje, som også overføres videre også i råvarerne. Dog er det vigtigt, at du undgår at din mad bliver ramt af sod. Det er nemlig især i tjæren at de kræftfremkaldende stoffer bliver dannet. Røgen sætter sig fast på overfladen af kødet og i den røg vil der være partikler, som kan være sundhedsskadelige - når du røger kød er det derfor en god idé at følge disse råd:

  • Brug rent træ og flis
  • Koldryg istedet for varmryg 
  • Placere maden væk fra røgen og ikke direkte over den
  • Ryg en hel steg eller en hel fisk, og ikke mindre stykker, så er koncentrationen af røg nemlig mindre

Kan jeg også røge min mad? 

Røgning foregår ofte på en ovn beregnet til det, men faktisk kan du også røge fødevarer på din grill! At røge sin mad på grill er ikke svært, når du først har sat dig en smule ind i det. Uanset om du har en gasgrill eller en kulgrill kan du lave røgning. Der er dog nogle ting du skal sætte dig ind i før du går igang, herunder optændingsmetoder, valg af træ og selvfølgelig også hvilke råvarer du gerne vil røge.  Det er især populært, at røge fisk og kød. Røgningen giver nemlig en fantastisk smag til dit kød!

Tilbehør til røgning

Hvis du gerne vil give dig i kast med røgning på din grill, har vi her hos Evermart en masse tilbehør til netop røgning. Vi har samlet hele udvalget af røgning udstyr og tilbehør lige her på siden. Hvis du scroller op herfra kan du derfor klikke dig rundt i kataloget og se hele udvalget af røgnings tilbehør. Der er forskelligt tilbehør der kan særlig fordelagtig, når du skal igang med at røge dit kød. Det kan blandt andet være praktisk med et termometer, så du har du den helt rigtige temperatur i din grill. Under røgning er det nemlig relevant at have den helt rigtige temperatur, for at opnå succes. Udover termometre kan tilbehør som koldrøgningsbakker, røgboks og grillbakker også være gode ting at have iorden, så røgningen ikke behøver, at være alt for udfordrende og besværlig. Har du tilbehøret i orden, går røgningen også langt nemmere.